Scrum

Vi anser att Scrumguiden [1] definierar vad Scrum är. Guiden är skriven av och förvaltas av Ken Schwaber och Jeff Sutherland, skapare av Scrum. Förutom guiden finns det ett stort antal verktyg och arbetssätt som kompletterar denna. När vi tar ett helhetsansvar för en leverans, i form av ett agilt team [3], jobbar vi enligt Scrum.

Scrumguiden är en lättläst och välskriven text på 14 sidor. I stället för att vi skall upprepa innehållet här, rekommenderas att du läser den själv.

Sjävla ordet scrum kommer från rugbyn där det är ett moment när bollen sätts i spel. Rugby användes som en liknelse av de japanska ledarskapsforskarna Hirotaka Takeuchi och Ikujiro Nonaka för att beskriva en speciell stil av utveckling.

Nedan följer några synpunkter på införande och användning av Scrum.

Scrum är revolutionerande

Scrum är ganska revolutionerande dvs. det bryter mot många vedertagna principer. Det är antagligen därför många människor svårt att ta åt sig ramverket. Man är fast i gamla tankegångar och har svårt att släppa dessa. Det fanns och finns fortfarande många som säger att de jobbar enligt ramverket fast de inte gör det.

Enligt Ken Schwaber [2] så är orsaken till att många team och organisationer inte jobbar enligt Scrum bristen på utbildning i arbetssättet. Vi tror att både ledare och teammedlemmar bör få en bra utbildning.

Vi erbjuder en väl utprövad kurs i Scrum och agilt, se mer under Agil Utbildning [4]. Den är lämplig både för teammedlemmar, dess ledare och de som vill ta första steget mot att ha ansvaret som Scrum master.

Ofta räcker det inte med bara en kurs, utan team och dess omgivande organisation, behöver löpande coachning och mentoring i det dagliga arbetet. Scrum har detta inbyggt i och med rollen som Scrum Master. Genom att ha en erfaren person med integritet på denna position, så finns det någon i teamet som kan hjälpa teamet att få bättre förståelse för arbetssättet.

Den omgivande organisationen kan utgöra hinder

I Scrum jobbar man med att identifiera hinder som det gör det svårt för teamet att jobba produktivt. Hinder kan vara interna och externa till teamet. De interna hindren kan teamet lösa själva. Externa hinder måste teamet få hjälp med att lösa. Externa hinder beror på den omgivande organisationen som inte har anpassat sig efter teamets arbetssätt. Det kan till exempel vara principer för lönesättning, kontorslokalers uppbyggnad eller chefers arbetssätt.

Eftersom Scrum är revolutionerande så krävs ganska stora förändringar, som kan vara svåra att greppa för de som inte är närmast involverade. För att få en förändring till stånd behövs mycket dialog och kommunikation. För att hantera detta kan det vara bra att ta in förhandlingsledare med inriktning mot agilt arbetssätt, som hjälper till att förklara och driva förändringar.

Efterhand som teamet jobbar utvecklas arbetssättet

Det är enligt vår uppfattning ett bra arbetssätt för ett nytt agilt team. En av de viktigaste beståndsdelarna i Scrum är det möte, kallat retrospektiv, som teamet skall hålla regelbundet. På detta möte diskuterar Scrum teamet sitt arbetssätt och beslutar om att ändra detta.

Efterhand kanske teamet inte längre följer Scrumguiden. Om detta säger Scrumguiden:

Scrum, som det är beskrivet i detta dokument är orubbligt, och även om det är möjligt att bara införa delar av Scrum så är resultatet då inte Scrum.
Ken Schwaber och Jeff Sutherland, Scrumguiden

Detta behöver inte vara ett problem, så länge som teamet och organisationen följer det Agila Manifestet [5]. Återigen, via en bra utbildning och förståelse för det agila manifestet, kan man låta teamet bejaka att det är ett självorganiserade team.

Externa referenser

[1] - Scrumguiden på https://scrumguides.org/

[2] - About Scrum.org

Relaterade sidor

Stacks Image 40

Vi samlar in statistik för att optimera kommunikationen via vår webbplats. Läs mer på sidan Integritet.